Vajinismus nedenleri arasında psikolojik ve yapısal nedeneler bulunmaktadır.
Vajinismus, %90 oranında psikolojik, %10 oranında ise doğuştan gelen (anatomik) veya sonradan kazanılan (jinekolojik) problemlere bağlı olarak gelişebilir.
Psikolojik nedenlerin arasında ilk cinsel ilişki ile ilgili korkular, bu konuda daha önceden alınan yanlış ve abartılı mesajlar, korumacı – kollamacı yetiştirme tarzı, önceden yaşanan taciz, tecavüz, ensest gibi talihsiz olaylar, katı dini / ahlaki kurallar ve gelenekçi ailenin yetiştirme tazına dayalı faktörler yer almaktadır.
Doğuştan gelen anatomik engeller arasında ise kızlık zarı, vajina ve dış genitalya ile ilgili anatomik engeller yer alır. Jinekolojik sorunlar arasında da vajinitler (vajinal enfeksiyonlar),deri hastalıkları, endometriosis hastalığı, bartholin absesi ve genital enfeksiyonlar sayılabilir.
Pek çok vajinismus hastasının, gittiği jinekolog doktor tarafından kızlık zarı gereksiz yere alınmaktadır. Kızlık zarının kalın, yüksek kenarlı ve sert oluşu cinsel ilişkiye engel olabilir, ancak bu durum son derece nadirdir. Bizim çalışmalarımıza göre her 20 vajinismus hastasının 1 ‘inde böyle bir sorun mevcuttur.
Diğer taraftan vajinası dar olduğu gerekçesi ise vajina genişletme ameliyatı önerilen hastaların sayısı da oldukça fazladır. Tüm bu cerrahi işlemler gereksiz şekilde yapıldığında çiftlerde maddi manevi kayıplara neden olmakta, umutsuzlukları ve karamsarlıkları arttırmakta, daha sonraki aşamalarda tedaviye olan inancı da azaltmaktadır.
Vajinismus sorunu çok nadiren kızlık zarındaki doğuştan gelen yapısal (anatomik) engellere bağlıdır. Çoğunlukla yapılan kızlık zarı ameliyatları yani kızlık zarının alınması veya kesilmesi gereksizdir, başarı sağlamaz. Vajinismus sorununda rutin olarak kızlık zarının alınması ameliyatları bu nedenle önerilmemektedir. Cinsel terapi için vakit ayırarak müessesemize gelmenizi öneririm. Ancak öncelikle eşinizle konuşmalı ve onu ikna etmelisiniz.