Vajinismus tedavisi sonrasında hastaların bir kısmı gebelik düşünmemektedir.
Aslında bu iyi bir karar olabilir. Çünkü tedavi bittikten sonra ilişkilerin tam olarak oturması bir kaç ayı alabilir. Bu dönemde sık ilişki denemek, ilişki sırasında hazza odaklanmak, ilişkilerin fantezilerle renklendirilmesi önemlidir.
Vajinismus tedavisi sonrası hazzın oluşması, cinselliğin daha tatmin edici hale gelmesi bir kaç hafta ile bir kaç ay arasında olabilir. O yüzden hastalarımıza -kesin bir kural olmasa da- vajinismus tedavisi sonrası bir kaç ay süre ile korunmalarını önermekteyiz.
En iyi ve en etkili aile planlaması yöntemleri doğum kontrol hapları ve prezervatif kullanımıdır.
Doğum kontrol hapları içerdikleri estrojen ve progesteron hormonu etkisi ile yumurtlama olayını baskılar. Aynı zamanda rahim ağzı kanalı içindeki mukus tıkacı da kalınlaştırarak spermlerin rahim içine girişlerini engeller. Bu şekilde gebelik önleyici etkileri vardır. Doğum kontrol hapları aynı zamanda iyi huylu meme kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim kanserine karşı da koruyucu etkidedir. Ancak HPV enfeksiyonu varlığında rahim ağzı kanseri oluşum riskini arttırabileceğinden ötürü doğum kontrol hapı kullananlarda yılda bir kez jinekolojik muayene ile birlikte smear testinin de yapılması önerilir.
Doğum kontrol haplarının başka olumlu etkileri de vardır:
Doğum kontrol hapları asla kısırlık yapmaz. Bırakıldığı andan itibaren gebelik şansı yeniden oluşmaktadır.
Prezervatifler, bariyer etkileri ile spermlerin rahim içine ulaşmalarını engelleyerek gebelik olasılığını azaltmaktadır. Vajinismus hastalarında tedavileri sonrasında veya yeni evli olan çiftlerde kullanılması önerilen yöntemler arasındadır. Çok nadir görülen ‘lateks alerjisi’ haricinde prezervatif kullanımı herkes için uygundur. Prezervatif kullanımı ile cinsel yolla bulaşıcı bazı hastalıklardan da korunma sağlanmaktadır. Günümüzde ince dokulu, tırtıklı, geciktiricili krem içeren, değişik renklerde fantezi ürünü prezervatifler de üretilmiştir.
Aylık ve üç aylık iğneler içerdikleri depo hormonlarla yumurtlama olayını baskılayarak ve rahim içi dokuyu incelterek gebelikten korunma sağlamaktadır. Depo hormonların bazı yan etkileri olabilmektedir. Adet düzensizlikleri, akne (sivilce) oluşumu, tüylenme ve kilo artışı bu yan etkiler arasındadır.
İlişki sırasında geri çekme yöntemi, ülkemizde en sık kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden birisi olmasına rağmen koruyuculuğu diğer aile planlaması yöntemlerine göre daha düşüktür.
Zamanlama iyi yapılmazsa gebelik olasılığı vardır. Diğer taraftan ilişki sırasında gelen ilk zevk suyu içerisinde de spermler mevcuttur ve gebeliğe neden olabilir. Doğal bir korunma sağladığından ‘Gebelik oluşsa da olur’ diye düşünen çiftler için en uygun yöntemdir.
Vajinismus tedavisi sonrası çiftlerin öncelikle ilişkilerinin iyi bir düzeye gelmelerini öneririz. Yalnızca çocuk yapma düşüncesi ile cinsel ilişkide bulunmak ilişki kalitesine zarar verebilir. Öncelikle dokunma ve hazza odaklanmak, ilişkilerin tadını çıkartmak, keyif almayı sağlamak önemlidir.
Gebelik zaten kendiliğinden gelecektir. O yüzden aceleci davranılmamasını öneririz. Eğer cinsellikten beklenen tek amaç gebelik ve çocuk yapmak olursa ilişkiler mekanikleşebilir, monoton ve can sıkıcı bir hal alabilir.
Vajinismus tedavisi sonrasında korunmasına rağmen veya hiç korunma olmaksızın hemen hamile kalan kadınların da endişelenmemelerini öneririz. Çünkü hamilelik süresince, erken doğum, düşük, kanama riskleri olmadığı sürece son 2 aya kadar cinsellikten uzak durmaya gerek yoktur.
Vajinismus tedavisi sonrasında hamile kalanlar normal yolla da doğum yapabilmektedirler. Sezaryenle doğum zorunluluğu bulunmamaktadır.