Vajinismus Sorununu Ailelerle Paylaşılmalı mı?
Sorunu yaşayan pek çok vajinismus çifti hayatlarında ilk defa duydukları bu “çok tuhaf” sorunlarını en yakınlarıyla bile paylaşamıyorlar. Vajinismus çiftleri sorunlarından adeta utanıyor, sıkılıyor ve çekiniyorlar. Aslında belki de doğru olan bu, yani paylaşmamak gibi geliyor kanaatimce.
Çünkü toplumumuzdaki insanların pek çoğu böyle bir hastalıktan habersiz ve yanlış şekillerde yorum yapabiliyorlar. Bu da çiftleri incitebiliyor. Hatta yine kendi tecrübelerime göre ailelere söylemek, aileler arasında çatışmalara yol açarak boşanmaya kadar giden bir süreci başlatabiliyor.
Vajinismus sorunu ne zaman ailelere söylenebilir?
(Dr. Süleyman Eserdağ’ın Önerileri)
- Tedavi için maddi imkânsızlıklar varsa,
- Çiftler tedavi araştırma sürecini kendi başlarına halledebilecek nitelikte değilse,
- Ailelerin anlayış (entelektüel) düzeyleri paylaşmak için uygunsa,
- Evlilik bir çıkmaza girmiş ve yapılacak hiçbir şey kalmadıysa ailelerle görüşülebilir diye düşünüyorum.
Vajinismus Hastaları Neler Hisseder?
Vajinismus hastalığı kişilerde ciddi anlamda hem psikolojik hem de sosyolojik problemlere neden olan, hayatı, öz güveni, evlilikleri son derece olumsuz yönde etkileyen, depresyon ve öfke patlamalarına neden olabilen önemli bir cinsel sorundur. Hastalarımızın özetle ifade ettiği gibi aynen “bu sorunu yalnızca yaşayan bilir”…
Bazı vajinismus hastaları da kendilerini gereksiz yere mutsuz ederler. “Sanki kendimi kanserli gibi hissediyorum, asla bu vajinismus problemimi çözemeyeceğimi düşünüyorum, asla iyileşemeyeceğim” gibi takıntılar aslında yine kendilerinin ürettiği gereksiz kuruntulardır. Vajinismus hastalığının tedavisi, doğru cinsel terapi yöntemleriyle çözülebilir.
Vajinismus hastalığı çözüme kavuşmadığı zaman gün geçtikçe umutsuzlukları arttırır, konsantrasyonu olumsuz yönde etkiler, sosyal ortamlardan uzaklaşmalara dahi neden olur. Zaman içinde ilişki denemeleri azalır, hatta çiftler cinsel ilişkiyi hiç denemez hale gelebilir.
Cinsel isteksizlik sorunu da gelişir. Bazen ilginç şekilde cinsel ilişkide birleşme denemesi olmayacaksa haz vardır, birleşme düşüncesi varsa haz da olmayacaktır. Diğer taraftan vajinismus problemi depresyon sebebidir.
Vajinismus hastalarında öfke patlamaları, gerginlik ve depresyon sık olarak görülmektedir. Hatta bazı hastalarımız durup dururken ağlama krizlerinin olduğundan bahsetmektedirler. Çocuk sahibi olamama sorusunun karşısında verilen kaçamak cevaplar içsel sıkıntıları daha da arttırır. Diğer taraftan aynı zamanda evlenen arkadaşlarının çocuk sahibi olmalarına rağmen kendilerinin halen cinsel ilişkiye girememiş olması mutsuzluk ve depresyon kaynağı olup, sosyal ortamlardan uzaklaşmalara da sebep olabilmektedir.
Vajinismus hastalığı çözülmezse zamanla daha da büyür, kişinin hayat enerjisini alır götürür ve kendisine olan özgüvenini azaltır.
Vajinismus tedavi edilmediği takdirde depresyon nedenidir. Hele eşin aldatması durumunda boşanmalara da neden olabilir. Bu yüzden vajinismus tedavisini ertelememek gerekli; ancak doğru tedavi yöntemini ve hekimi bulmak başarının anahtarıdır.